top of page

Vokalisten och kompositören Dina Grundberg (född 1999) har sina rötter i Ljungskile i Bohuslän och började tidigt arbeta som frilansande musiker. Vid arton års ålder bokade hon sin första turné med Speldags (Göteborgs stad). Samma år, 2017, var hon solist med Brewhouse Big Band när de vann SM i ungdomsstorband. 

Grundberg har sedan dess uppträtt på flera stora scener med sin egenskrivna musik, bland annat har man hört henne i Sveriges Radio ett flertal gånger, på Ystad Jazzfestival, GMLSTN Jazzfestival, Prana Festival med mera. Hon har även sjungit sida vid sida med artisten Ebbot Lundberg på Stora Teatern i Göteborg samt medverkat i uppsättningarna Figaros bröllop och Nyckeln till drömmarna på Göteborgsoperan.

 

I juni 2023 tog hon examen från konstnärliga kandidatprogrammet i improvisation vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Där har hon bland annat framträtt tillsammans med Bohuslän Big Band, med en av sina låtar i eget storbandsarrangemang. 

Dina Grundberg debuterade hösten 2022 med skivan Jag ljuger mest om allt. Med hjälp av en lekfull blåssektion och ett svängigt komp förstärks hennes sagoberättande sång där vardagliga bilder står i fokus. På skivan får du höra låtar som handlar om allt från berättelsen om Åke med tandvärk till hur man kan skriva en kärleksannons när man inte är bra på någonting alls.

 

I jazziga arrangemang och finurliga texter på svenska hittar Dina Grundberg ett unikt uttryck som både tar oss tillbaka i tiden, samtidigt som det ger en försmak av morgondagens jazzvisa. Med energi, engagemang och en tydlig musikalisk riktning vandrar hennes musik i fotspåren efter profiler som Barbro Hörberg och Hasse & Tage.

Läs Orkesterjournalens recension av skivan här...

I samband med skivsläppet åkte Dina Grundberg på releaseturné hösten 2022.

Mer info om releasen här...

"Dina Grundberg levererar
ny jazzig svensk viskonst,
med personliga vardagsberättelser
som bär såväl skruv som finess."

Ystads Allehanda

"Dina Grundberg beskriver vardagslivet för den vanliga människan, om fult och fint, om högt och lågt."

Lira Musikmagasin

"Fyndigt egen-
tillverkade jazzvisor"
"Talangen är uppenbar,
liksom modet"

Orkesterjournalen

bottom of page